Archives for: June 2005, 02

06/02/05

KEW2005

Just sit back and relax. Enjoy

If you really want to know what it is: Johannes Brahms' "Sonate nr. 3 in d Op. 108", by Yossif Ivanov (BE), 2nd price at the Queen Elisabeth concours last week. A magnificent piece in a superb performance. Partial movie is here, you need the latest WMP codecs to play it when running Linux.

Permalink . Ikke . 09:23:44 pm . 83 Words . Life . . 403 views . 2 comments
Voor of tegen de EU-grondwet?

Na de verpletterende afkeuring van de EU-grondwet door Frankrijk en Nederland, is vandaag in het Vlaams Parlement beslist dat er in Vlaanderen geen referendum komt over de grondwet. De mening van alle stemgerechtigde Vlamingen zullen we dus nooit kennen. Misschien maar best ook, want het Franse verhaal is duidelijk een stem tegen de huidige regering, een anti-stem als het ware. Zelf ben ik gematigd voorstander. Enerzijds gaat de grondwet niet ver genoeg, kan men geen individuele commissaris afzetten zonder de gehele commissie af te zetten en is ze met haar 800 pagina's bezwaarlijk een grondwet te noemen. Anderzijds vormt de grondwet een goed fundament om van te vertrekken, om de EU een gezicht te geven en transparanter te maken en is het een goede poging om het gebrek aan democratie op Europees niveau te dichten. Zo zou het Europees Parlement bijvoorbeeld meer macht krijgen ten nadele van de Raad van Ministers. Een goede zaak vind ik persoonlijk.

Met de referenda in de verschillende landen, circuleren er ook allerlei "testjes" om te zien of je, volgens jouw opvattingen, voor of tegen de grondwet zou moeten stemmen zonder de 800 pagina's door te nemen. Een mooie is bijvoorbeeld deze website, gemaakt voor het NL-kiespubliek. Dit zijn mijn scores:

Uw opvattingen komen voor 90% overeen met de Grondwet.

Mate van overeenkomst met de grondwet per thema:
Europese instellingen: 81%
Sociaal beleid en economie: 100%
Milieu en landbouw: 100%
Justitie: 87%
Defensie en Buitenlands beleid: 87%

Hopelijk wordt de crisis snel bezworen en kan het Europese project verdergaan.

En ik heb morgen ook een crisis te bezweren: examen wachtlijntheorie :-/

Permalink . Peter . 19:21:45 . 257 Words . Studies, Politics . Email . No views